Szczegółowy opis
(SHG – Strictly High Grown), co pozwala na wolniejsze dojrzewanie, a co za tym idzie wyższą jakość ziarna (i ostatecznie jego smak). Co więcej, kawa ta jest nadal zbierana ręcznie (EP – European Preparation), co oznacza, że pakowana jest wyłącznie w najlepszej jakości – bez ciał obcych lub uszkodzonych ziaren.
O kawie
Meksyk Chiapas Adelita SHG to kawa o doskonałym body, przyjemnej kwasowości i lekko słodkim smaku. Ziarna zbierane w regionie Chiapas są gwarancją wyjątkowej kawy. Ta konkretna odmiana pochodzi z plantacji położonych na wysokości 1100 - 1200 metrów i jest mieszanką odmian Caturra, Catuai i Typica. W aromacie tej kawy wyczujesz przyjemne nuty dojrzałych owoców, mlecznej czekolady i odrobinę migdałów. Długi posmak charakteryzuje się nutami słodkich wafli.
Przetwarzanie:
Ziarna przetwarzane są metodą mycia na mokro, co zapewnia czysty i wyrazisty smak bez nieprzyjemnej kwasowości. Przetwarzanie na mokro polega na usunięciu miąższu i skórki ziaren po zbiorze, co zapobiega fermentacji. Późniejsze suszenie na słońcu lub w suszarkach dodaje kawie miękkości i słodyczy.
Uniwersalne zastosowanie:
Meksykańska Chiapas Adelita nadaje się do przygotowania wszystkimi metodami. Ciesz się nią w espresso, gdzie zachwyca owocową słodyczą, w kawiarce, gdzie rozwija pełnię i aromat, w ekspresie przelewowym, gdzie oczaruje Cię swoją delikatną złożonością, lub w zaparzaczu tłokowym, gdzie w pełni ujawni się jej aksamitna gładkość.
Wskazówka: Aby uzyskać jeszcze intensywniejsze owocowe nuty, pal kawę o jeden stopień jaśniej, niż jesteś przyzwyczajony.
Meksykańska Chiapas Adelita to nie tylko kawa. To zaproszenie do podróży do słonecznego Meksyku, gdzie każda filiżanka kryje w sobie harmonię smaków i aromatów. Zamów już dziś i odkryj nowy wymiar przyjemności z kawy!
Specyfikacje
Rodzaj kawy 100% Arabica
Kraj pochodzenia Ameryka Środkowa