Product Code: | 1-50001 |
Producent: | Bia |
Cena z VAT: | 8,00 zł |
VAT: | 12 % |
Dostępność: | 14 dni |
EAN kod: | 8011033006008 |
Więcej o produkcie: | Kuskus samotný je vlastně těstovina, která se vyrábí z nejlepší semoliny z tvrdé pšenice za přidání vody načež se předvaří v páře, následně vysuší a výsledkem jsou malé kuličky kuskusu. |
Kraj pochodzenia: | Itálie |
Zawartość w opakowaniu: | 500g |
Trwałość: | uvedeno na obale |
Makaron z semoliny suszony
Kompozycja
Semolina z pszenicy durum.
Informacje o alergenach
Może zawierać soję i musztardę.
Składowanie
Utrzymuj chłód i suchość.
JAK PRZYGOTOWAĆ KUSKUS W 5 MINUT
1) Wsyp do pojemnika potrzebną ilość kuskusu (około 50 g na porcję).
2) Dodaj taką samą ilość ciepłej, osolonej wody.
3) Przykryj pokrywką i odstaw na pięć minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4) Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i wymieszaj widelcem.
5) Podawać na ciepło, np. jako dodatek do mięsa i ryb lub na zimno w sałatkach.
Aby kuskus był jeszcze smaczniejszy, zamiast wody użyj bulionu mięsnego, warzywnego lub rybnego.
SŁODKIE: KKK - KULKI KOKOSOWO-KUSKUSOWE
Składniki dla 4 osób
½ litra mleka
100 g kuskusu
2 łyżki rodzynek
1 łyżka cukru
2 łyżki prażonych startych orzechów
1 laska wanilii
100 g startego kokosa
Przygotowanie:
Kuskus wsypać do mleka, dodać laskę wanilii, szczyptę soli i gotować przez około 10 minut. Zdjąć z palnika, dodać cukier, rodzynki, połowę wiórków kokosowych i orzechy. Po ostygnięciu wstaw do lodówki i następnego dnia mokrymi dłońmi uformuj z mieszanki kulki, obtocz je w reszcie wiórków kokosowych i wstaw do lodówki, aby ponownie stwardniały.
WEGETARIAŃSKIE: POMIDORY FASZEROWANE KUSKUSEM
Składniki dla 4-6 osób
1 szklanka ugotowanego kuskusu
100 g ricotty lub tofu
1 łyżka posiekanych kaparów
1 drobno posiekana łodyga selera lub ugotowana posiekana zielona fasolka (2 łyżki)
4 duże, mięsiste pomidory
oregano lub tymianek
Przygotowanie:
Pomidory przekrój na pół, wydrąż miąższ i dodaj do już ugotowanego kuskusu. Dodaj pozostałe składniki do kuskusu, wymieszaj i napełnij mieszanką połówki pomidorów. Podawać schłodzone.
WEGETARIAŃSKIE: KUSKUS Z RATATOUILLE
Składniki dla 4 osób
2 bakłażany
2 papryki (żółta i czerwona)
2 pomidory
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
czarne oliwki
liście bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy, dodaj pokrojone warzywa, dopraw solą i pieprzem, przykryj pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj oliwki, bazylię, smaż przez kolejne 2 minuty i ratatouille jest gotowe. Ugotuj kuskus według podstawowego przepisu, połóż na talerzu i polej ratatouille. Podawać na ciepło.
RYBY: KUSKUS Z KREWETKAMI
Składniki dla 4-6 osób
300 g kuskusu
50 g posiekanej cebuli
350 gr gotowanych warzyw według własnego smaku
300 g gotowanych krewetek
1 łyżka proszku curry
oliwa z oliwek, sól
suszona ostra papryka
Przygotowanie:
Wlej 4 łyżki oliwy do rondla, dodaj cebulę i pozwól jej lekko się zarumienić. Dodaj kuskus, zalej ciepłą wodą (podwójną objętością kuskusu), posól i dodaj ostrą paprykę. Posyp posiekanymi warzywami i curry. Gotować energicznie przez około 5 minut. Dodaj krewetki, dobrze wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
MIĘSO: KUSKUS Z MIĘSEM
Składniki dla 4 osób
500 g mięsa według własnego wyboru (jagnięcina, wołowina, kurczak itp.)
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 marchewki
2 cukinie
1 liść selera
2 pomidory
1 liść laurowy
½ szklanki białego wina
2 dl bulionu mięsnego
oliwa z oliwek, sól, pieprz, pietruszka
Przygotowanie:
Pokrój mięso w kostkę. Do rondla wlać 3 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę, rozgnieść czosnek i smażyć do uzyskania złotego koloru, dodać mięso, dusić, dodać ½ szklanki wina do smaku. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, marchewkę, liść laurowy, obrane i pokrojone pomidory oraz wrzący bulion. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Uważaj, aby nie gotować zbyt długo. Kuskus ugotuj według podstawowego przepisu, podawaj na talerzu z mięsem i warzywami.
JAK JESZCZE TO PRZYGOTOWAĆ?
KUSKUS z gotowanymi warzywami (bakłażan, ogórek, biała rzodkiew, cebula, czosnek, marchewka, a także daktyle)
KUSKUS do zupy
KUSKUS jako dodatek - można polać go sosem, np. jogurt lub sos z ostrej papryki
KUSKUS dla dzieci na słodko - z masłem, posypany cukrem i orzechami lub z miodem, rodzynkami, owocami
KUSKUS do sałatek - na zimno, np. ze świeżymi warzywami i oliwkami, z ciecierzycą, kukurydzą
KUSKUS z sosem - z papryczek chili, papryki słodkiej, oliwek, ciecierzycy i dodatków warzywnych
KUSKUS z kurkumą - zżółknięty kurkumą i doprawiony świeżym imbirem, wymieszany z czarnymi oliwkami, ciecierzycą, rodzynkami, sokiem z cytryny i świeżymi ziołami (miętą, bazylią i tymiankiem). Nadaje się jako dodatek lub jako samodzielne danie orzeźwiające
KUSKUS z dressingiem jogurtowym, pomidorami, ciecierzycą i rodzynkami z pieczonym serem kozim
KUSKUS PISTACJOWY - w oliwie z obranymi, prażonymi pistacjami, oliwkami i świeżymi ziołami. Nadaje się jako dodatek lub jako samodzielne danie orzeźwiające
KUSKUS MIGDAŁOWY - w oliwie z prażonymi migdałami, kolendrą, oliwkami i świeżymi ziołami. Nadaje się jako dodatek lub jako samodzielne danie orzeźwiające
KREM KUSKUSOWY - chłodzony deser z czekoladą, wanilią, cynamonem i orzechami