Smak Moraw Quince vejmrda - pod nazwą vejmrda to tradycyjny przysmak z chrzanu, rosołu mięsnego, octu i głównie jabłek, które zastępują pachnące pigwy. 100 gramów
Opis Vejmrdy:
Nie, twój wzrok cię nie okłamuje, ale nie bój się! To, co trzymasz w rękach, nie jest uwłaczające, wręcz przeciwnie. Pod nazwą vejmrda kryje się tradycyjny przysmak z chrzanu, rosołu mięsnego, octu i większości jabłek, który zastąpiliśmy pachnącą pigwą.
Choć po przeczytaniu nazwiska zapewne spodziewacie się tandetnego żartu, to według słownika etymologicznego języka czeskiego pana Macheka, nazwa ta pochodzi z czasów, gdy powszechnie używano słowa mrdati lub mrcati jako synonimu: rusza ogonem, poruszanie się lub w przenośni: rosnące cienkie korzenie. A ponieważ chrzan jest pełen małych postrzępionych korzeni, narodziła się nazwa vejmrda. Inna możliwa interpretacja jest taka, że słowo mrdati oznacza ruch podczas tarcia chrzanu.
Jak korzystać z vejmrdu:
Vejmrda, jak sugeruje jej kompozycja, jest przeznaczona na wszystko, co jest mięsne. Pieczone, grillowane, gotowane, wędzone, żeberka, steki, kiełbaski, parówki ... Oczywiście podstawowe wyposażenie każdego miłośnika klasycznej domowej rzeźni.
Pliki cookie pomagają nam w świadczeniu naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się na używanie przez nas plików cookie. Więcej informacji