Product Code: | 1-10124 |
Producent: | Nuovo Pastificio Italiano S.r.l. |
Cena z VAT: | 8,40 zł |
VAT: | 12 % |
Dostępność: | ostatnie sztuki |
Instrukcje i informacje dotyczące bezpieczeństwa: | Tortellini plnené prosciuttom 250g |
Forma: | těstovina |
Zawartość w opakowaniu: | 250 g |
Trwałość: | uvedeno na obale |
Tortellini to włoski makaron z semoliny w kształcie pierścienia lub krążka z różnymi nadzieniami, pochodzący z włoskiej prowincji Bolonia.
Najszybszym sposobem na ich przygotowanie jest użycie gotowego, aromatyzowanego sosu pomidorowego lub sosu serowego zrobionego z masła, śmietany i startego parmezanu lub sera pleśniowego. Można doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem lub dodać pokrojoną szynkę - około 5 minut przed końcem gotowania. Do sosu pomidorowego możesz dodać oliwki, anchois, papryczki chili, owoce morza lub inne składniki według własnego uznania i smaku.
WSKAZÓWKA: Wypróbuj tortellini jako nadzienie do zupy!
MAKARON Z SUSZONEJ KASMY JAJECZNEJ Z NADZIENIEM Z SUSZONEJ SZYNKI
Kompozycja
Składniki makaronu 70%: kaszka manna z pszenicy durum (UE, spoza UE), jaja (UE) (20% makaronu, 14% całości), woda. Składniki nadzienia 30%: mortadela wieprzowa (UE) (38,6% nadzienia, 11,6% całości) (wieprzowina, woda, mąka pszenna, sól, aromaty, błonnik roślinny, przeciwutleniacz: E301, substancja konserwująca: E250), bułka tarta (mąka pszenna zwykła typu „0”, woda, sól, drożdże), ricotta z mleka krowiego (serwatka, śmietana, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy E330), dojrzały ser miękki (mleko, sól, podpuszczka), suszona szynka (UE) (4,4% nadzienia, 1,3% całości) (wieprzowina, sól, aromat naturalny, substancja konserwująca: E252), sól, olej roślinny, przyprawy.
Informacje o alergenach
Zawiera pszenicę, jaja i mleko.
Może zawierać śladowe ilości skorupiaków, musztardy i soi.
Składowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej do 24°C, z dala od źródeł ciepła.
Instrukcja użytkowania
Dodaj tortellini do wrzącej, osolonej wody lub bulionu i gotuj przez około 6-8 minut.
Ugotowane: Doprawić np. z roztopionym masłem, gulaszem mięsnym i sosem pomidorowym, posypać parmezanem i podawać.
Pieczone w piekarniku: Dodaj ragout, beszamel, śmietanę, ser grana i piecz przez około 10 minut.
Mówi się, że tortellini powstały na wzór pępka Wenus, bogini miłości w mitologii rzymskiej. Afrodyta w mitologii greckiej.
Mówi się, że Wenus udała się do oberży w Bolonii. Nie jest jasne, czy to ona chciała spotkać się tu z Jowiszem, czy też gospodarz chciał złożyć jej hołd. Legenda głosi, że kucharz miał zajrzeć do jej pokoju przez dziurkę od klucza i zobaczyć jej nagi brzuch i pępek. Zainspirowany jej urodą, wymyślił na jej cześć tortellini.