Product Code: | 1-10122 |
Producent: | Nuovo Pastificio Italiano S.r.l. |
Cena z VAT: | 8,21 zł |
VAT: | 12 % |
Dostępność: | 14 dni |
przechowywane: | Itálie |
Forma: | těstovina |
Zawartość w opakowaniu: | 250 g |
Trwałość: | uvedeno na obale |
Tortellini to włoski makaron z semoliny w kształcie pierścienia lub krążka z różnymi nadzieniami, pochodzący z włoskiej prowincji Bolonia.
Najszybszym sposobem na ich przygotowanie jest użycie gotowego, aromatyzowanego sosu pomidorowego lub sosu serowego zrobionego z masła, śmietany i startego parmezanu lub sera pleśniowego. Można doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem lub dodać pokrojoną szynkę - około 5 minut przed końcem gotowania. Do sosu pomidorowego możesz dodać oliwki, anchois, papryczki chili, owoce morza lub inne składniki według własnego uznania i smaku.
WSKAZÓWKA: Wypróbuj tortellini jako nadzienie do zupy!
MAKARON Z SUSZONEJ KASMY JAJECZNEJ Z NADZIENIEM SEROWYM
Kompozycja
Składniki makaronu 70%: kaszka manna z pszenicy durum (UE, spoza UE), jaja (UE) (20% makaronu, 14% całości), woda.
Skład nadzienia 30%: ricotta z mleka krowiego (UE) (42,3% nadzienia, 12,7% całości) (serwatka, śmietana mleczna, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy E330),
bułka tarta (mąka pszenna pszenna typu „0”, woda, sól, drożdże), miękki ser dojrzewający (UE) (11,5% nadzienia, 3,5% całości), (mleko, sól, podpuszczka), sól, olej roślinny, ser Pecorino Romano (Włochy)) (0,5% nadzienia, 0,1% całości) (mleko owcze, sól, podpuszczka).
Informacje o alergenach
Zawiera pszenicę, jaja i mleko.
Może zawierać śladowe ilości skorupiaków, musztardy i soi.
Składowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej do 24°C, z dala od źródeł ciepła.
Instrukcja użytkowania
Dodaj tortellini do wrzącej, osolonej wody lub bulionu i gotuj przez około 6-8 minut.
Ugotowane: Doprawić np. z roztopionym masłem, gulaszem mięsnym i sosem pomidorowym, posypać parmezanem i podawać.
Pieczone w piekarniku: Dodaj ragout, beszamel, śmietanę, ser grana i piecz przez około 10 minut.
Mówi się, że tortellini powstały na wzór pępka Wenus, bogini miłości w mitologii rzymskiej. Afrodyta w mitologii greckiej.
Mówi się, że Wenus udała się do oberży w Bolonii. Nie jest jasne, czy to ona chciała spotkać się tu z Jowiszem, czy też gospodarz chciał złożyć jej hołd. Legenda głosi, że kucharz miał zajrzeć do jej pokoju przez dziurkę od klucza i zobaczyć jej nagi brzuch i pępek. Zainspirowany jej urodą, wymyślił na jej cześć tortellini.